l’exposition

A Rákóczi Alapítvány, karöltve az Ontario-i Multikulturális Történelem Társasággal közös projektet indított Oral History Project néven. A projektben az 1956 és 58 között Kanadába érkezett menekültek történetét, anyagát dolgozták fel bemutatva mindazt, amit a menekülők átéltek a forradalom alatt és után. A program fő célja az volt, hogy a másod- és harmadgenerációs magyar leszármazottak készítsenek interjút szüleikkel, nagyszüleikkel és más családtagokkal mindarról ami 1956 ban történt. Az összegyűlt anyagból Hungarian Exodus névvel készült kiállítás.

Az összegyűlt anyagból Hungarian Exodus (L’Exode Hongrois) névvel még 2006-ban készítettünk kiállítást Kanada Governor General, Õ Excellenciája, Michael Jean védnökségével. 2006 óta a Hungarian Exodus kiállítás járja Kanadát és az eltelt sok-sok év alatt számtalan múzeumban, egyetemeken és több állami épületben is látható volt. Kanada Magyarországi Nagykövetsége, Budapesten elkészítette a kiállítás magyar-angol nyelvű mását, így az összeállítás Magyarország területén is állandóan jelen van és konferenciákon, egyetemeken, könyvtárakban mutatkozhat be az érdeklődő anyaországi közönségnek. A kiállítás anyaga nem csak hitelesen mutatja be azt a különleges folyamatot, amelynek révén Kanada szinte egyedülálló módon járult hozzá a magyar menekültek befogadásához, hanem egyúttal megerősíti és szorosabbra fűzi a kanadai-magyar kapcsolatokat.

Kanada két hivatalos nyelvén készültek az interjúk. A teljes anyag megtalálható a Simon Fraser University honlapján https://digital.lib.sfu.ca/hungarian-collection/1956-hungarian-memorial-oral-history-project

A bemutatása óta eltelt sok-sok év alatt a tárlat számtalan múzeumban, egyetemeken és több állami épületben is látható volt. Kanada Magyarországi Nagykövetsége, Budapesten elkészítette a kiállítás magyar-angol nyelvű mását, így az összeállítás Magyarország területén is állandóan jelen van és konferenciákon, egyetemeken, könyvtárakban mutatkozhat be az érdeklődő anyaországi közönségnek. A kiállítási anyagban az érdeklődők, a kortársak valamint az eseményeket átélt szemtanúk visszaemlékezésein, korabeli fotókon, újságcikkeken és a Kanadába érkezés pillanatait megörökítő hiteles dokumentumok fotómásolatain keresztül ismerkedhetnek meg a magyar és egyúttal a kanadai történelme egy sajátos momentumával.

2016-ban a világ minden részén ünnepeltük a Magyar Szabadságharc 60 éves évfordulóját. A forradalom után 37,565 menekült el Magyarországról és kezdett új életet Kanadába és ezzel gazdagította új hazája multikulturális szövetét.

Gallery